Masterson Method®

Verbetert prestatie, communicatie en jouw relatie met het paard.

De voordelen

De Masterson Method® technieken zijn grensverleggend voor iedereen die een paard bezit, verzorgd of ermee sport.

Verbetering in beweging en prestaties

Door met het paard te werken en niet aan het paard, wordt het paard in staat gesteld om spanning los te laten in essentiële kernspieren en in de spieren van de belangrijkste knooppunten in het lichaam, die de beweging en prestaties beïnvloeden.

Training en gedrag: een gelukkiger en coöperatiever paard

Agressief, "druk" of nerveus gedrag zal vaak veranderen wanneer diepliggend lichamelijk ongemak wordt verlicht. Dit ongemak zit vaak in de rug- en houdingsspieren van het paard. In sommige gevallen kan de verandering ingrijpend zijn, vooral als het ongemak is opgebouwd over jaren. Vaak ervaren eigenaren, die hebben vertrouwd op het gebruik van kalmerende medicijnen of supplementen, dat deze niet meer nodig zijn als ze hun paarden hebben geholpen de beperkende spanning los te laten.

Bouw vertrouwen op met je paard en verbindt op een dieper niveau

Wanneer paarden begrijpen dat je reageert op wat ze je vertellen, ontstaat er direct een bepaald vertrouwen dat de relatie met je paard kan veranderen. De beloning van het helpen van het paard om spanning op dit niveau los te laten kan aanzienlijk zijn.

Het maakt niet uit in welke discipline we uitkomen of hoe de relatie met ons paard is; het paard is onze partner en we zouden onszelf en onze paarden constant moeten vragen wat we kunnen doen om die relatie te verbeteren.

https://mastersonmethod.nl/wp-content/uploads/2021/12/Masterson-Methode-Nederland_Jim-Masterson_head-up.jpg

Het paard

Paarden zijn overlevingsdieren. Ze maskeren instinctief pijn en ongemak om te overleven en niet in het vizier van een roofdier in het wild te raken.

Dit is hoe het lichaam van het paard werkt en waarom het zo moeilijk kan zijn om kreupelheid te beoordelen. Het is ook waarom het paard door gaat, vaak voorbij gaat aan zijn fysieke beperkingen, om te doen wat er van hem gevraagd wordt.

Wanneer het paard probeert te communiceren dat het zich ongemakkelijk voelt of niet in staat is om te doen wat er wordt gevraagd, wordt dit vaak geïnterpreteerd als een gedrags- of trainingsprobleem en wordt het gecorrigeerd of “eruit” getraind door de ruiter. En het paard werkt door, gaat door de pijn heen.

De compensatie die hierdoor ontstaat, leidt tot accumulatie van spanning. Deze eist na verloop van tijd zijn tol, wanneer de diepere kern- en houdingsspieren over-spannen raken of het over gaan nemen van de bewegingsspieren die niet meer in staat zijn hun werk te doen.

Subtiel & Interactief

Het paard communiceert bijna volledig via lichaamstaal; van het meest subtiele niveau tot het meest voor de hand liggende. Het grootste deel van de lichaamstaal van het paard wordt door ons gemist. De Masterson Method® is een interactieve methode van lichaamswerk waarbij de eigenaar subtiele veranderingen in lichaamstaal gebruikt om niet-zo-subtiele resultaten te krijgen.

Door verschillende niveaus van druk (aanraking) en beweging van het paardenlichaam te gebruiken, op een manier waarop het zenuwstelsel van het paard niet in staat is zich hiertegen te verzetten - en door veranderingen in het gedrag van het paard te lezen terwijl je dit doet – stel je het paard in staat om je te vertellen waar hij spanning voelt; jij stelt zijn zenuwstelsel in staat om de spanning op te lossen; en je stelt hem in staat om jou te vertellen wanneer het is opgelost.

Dat deel van het zenuwstelsel van het paard dat pijn en ongemak blokkeert (het sympathische zenuwstelsel, het deel dat actief is bij vluchten, vechten of bevriezen) ontspant, en het deel van het zenuwstelsel dat herstelt en geneest (het parasympathische zenuwstelsel) wordt geactiveerd. Hierdoor kan het paard spanning loslaten die hij moeilijk zelf kan loslaten.

Masterson Methode_Blaasmeridiaan paard

De blaasmeridiaan techniek, probeer h'm thuis eens!

De volgende eenvoudige maar krachtige techniek leert je om:

  • Een begin te maken met het lezen van subtiele veranderingen in de lichaamstaal van je paard.
  • Je paard in staat te stellen om spanning in de diepere kern- en houdingsspieren los te laten.
  • Aan de hand van grotere reacties van ontspanning te herkennen wanneer het paard spanning heeft losgelaten.

Het enige dat je nodig hebt, is geduld en een zachte hand. Probeer het zelf ook eens!

Jim Masterson


In 1998, terwijl Jim paarden aan het verzorgen was in het Amerikaanse hunter-jumper-showcircuit, merkte hij tijdens het kijken naar therapeuten die aan de paarden werkten, dat het paard bepaalde subtiele gedragsveranderingen liet zien die correleerden met wat de therapeuten deden. Hij leerde dat als je vertrouwt op en volgt wat het paard je vertelt terwijl je met hem werkt, het lichaam van het paard deel gaat nemen aan het proces van het loslaten van spanning. Het resultaat is niet alleen een verbetering van de prestaties, maar ook van het vertrouwen dat ontstaat tussen paard en mens.

Van 2004 tot 2013 werkte Jim met topsportpaarden in het Amerikaanse hunter-jumper circuit tijdens evenementen zoals de USEF- and Maclay Medal-series, FEI Grand Prix, Nations Cup, Pan American en World Cup-springevenementen, en met leden van het USEF Singles Driving Team.

Jim Masterson_WEGIn 2006 werd Jim uitgenodigd om met het U.S. Endurance Team mee te gaan naar de FEI World Equestrian Games in Aken, Duitsland. Teamlid Jennifer Niehaus zei na afloop: “Van alle dingen die voor mijn paard Cheyenne zijn gedaan, was het lichaamswerk dat Jim deed het meest nuttig. Hij heeft echt nog nooit zo goed bewogen als in Duitsland.”

In 2008 werd Jim opnieuw gevraagd om met het team mee te gaan naar de FEI World Endurance Championships in Maleisië. Teamlid Meg Sleeper, dierenarts; “Het is onmogelijk om het vermogen van Jim te overschatten om topsportpaarden op hun topniveau te houden. Simpel gezegd, hij is als een geheim wapen.”

Jim bleef het team vergezellen naar de WEG van 2010 in Lexington, de Wereldkampioenschappen van 2012 in Engeland en de WEG van 2014 in Normandië, Frankrijk.

Sinds 2006 hebben meer dan 4.000 paardeneigenaren Masterson Method Weekend Seminars bijgewoond en heeft hij meer dan 330 Masterson Method Certified Practitioners opgeleid in 20 landen.

Van zijn boek en dvd "Beyond Horse Massage", zijn meer dan 50.000 exemplaren verkocht en in zes talen vertaald. Het is nummer 1 in de categorie “equine veterinary” bij Amazon.

Jim en zijn team van instructeurs blijven de wereld rondreizen om paardeneigenaren, trainers en therapeuten de Masterson Method® te leren. Zijn doel is om ieder paard op de planeet de blaasmeridiaantechniek minstens één keer te laten ervaren.

Masterson is geaccrediteerd en goedgekeurd door de volgende organisaties:


Hoewel wij in Nederland hier niet echt iets mee kunnen, is het goed om te weten dat Masterson geaccrediteerd en goedgekeurd is door verschillende internationale organisaties:

National Certification Board for Therapeutic Massage and Bodywork Organization (NCBTMB)

National Board of Certification For Animal Acupressure and Massage

International Institute for Complementary Therapists

Equine Therapies Association of Australia